2018. június 25., hétfő

Borítótervező pályázat!


Eljött az idő!

Habár már három regény van mögöttem, és a Könyvmolyképző íróinál népszerű szokás, hogy az olvasóiktól kérnek segítséget a borítótervezéshez, én először hirdetek ilyen jellegű pályázatot.

Nagy öröm, hogy most én is bevonhatom az olvasóimat (vagy a leendő olvasóimat) az alkotási folyamatba (és így talán én is többetekkel megismerkedhetek az üzenetváltások során).

Na, de akkor miről is van szó?

Arra kérlek titeket, hogy tervezzetek nekem borítót az új regényemhez, ami a Lányok, szellemek és egyéb pokolbéli furcsaságok címet viseli.




Ami segíthet a tervezésben:

– A történet a Vörös pöttyös sorozatban jelenik meg, és valószínűleg 15-ös korhatár karika kerül rá.

– A regény címe még egyszer: Lányok, szellemek és egyéb pokolbéli furcsaságok

– A regény egy olyan tizenhat éves fiúról szól, aki most először próbál ismerkedni, szóval elég frusztráló időszakát éli, és ha ez nem lenne elég, az életére rátelepszik egy misztikus fenyegetés is, ami úgy tűnik, képes romba dönteni a tűrhetően berendezett kis világát. De hogy jobban képbe kerüljetek a regény világával, hangulatával, eseményeivel, javaslom, hogy a linkre kattintva olvassátok el a (még nem végleges) fülszöveget.

– A főszereplő Eppel Patrik 16 éves, mondhatni átlagos srác, és habár a regényben nem szerepel a konkrét leírása, hiszen E/1-ben mesél, én leginkább barna hajú, barna szemű fiúként képzelem el. Nyáron változtatott kicsit magán, és most sokkal jobban érzi magát a bőrében, mint eddig, és most próbálja kialakítani élete első párkapcsolatát.

– A történet két fontos eleme a középiskola, ahol Patrik az ideje jelentős részét tölti, és a misztikum. Szóval, ha tárgyakban, motívumokban, szimbólumokban is gondolkodtok, nyugodtan használhattok egy középiskolás fiú életéhez kapcsolódó dolgokat, illetve a misztikum részhez a hétköznapi mágiát bemutató tárgyakat (például kártyákat).

– Készíthettek tárgyakból, szimbólumokból álló borítókat, vagy „embereseket”, és persze a kettő keverékét. Egyik fajta sem előny vagy hátrány, a lényeg, hogy jó legyen. :)

– Mivel a történet egyes szám első személyben íródott, azokon a borítókon, amiken emberek szerepelnek a főszereplő Patrik előnyt élvez nálam, inkább olyan terveket várok, amiken ő szerepel, de azért megemlítek még három másik szereplőt, akinek kedve van, kísérletezzen velük is. Az egyik Emma, 16 éves, hosszú, fekete hajú lány, Patrik nála próbálkozik a suliban. A másikuk Lili, kicsit őrültebb, bolondos, neki van köze a misztikus részhez, szőke, 15 éves. Illetve a történet fontos szereplője Patrik egykori kutyája, aki szellemként próbálja vezetni valahová, de egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy szeretném, ha a borítótervek hemzsegnének a kutyáktól. Tényleg fontos misztikus szereplő a kutya, de ez a történet sokkal inkább Patrikról szól. És ez vonatkozik a fentebb említett lányokra is.

– A Vörös Pöttyös könyvek borítóján az író nevét általában BankGothic Md BT betűtípussal tüntetik fel, úgyhogy érdemes nektek is ezt használni.

 – A mostani történetnek nincs köze az előző három regényemhez, borítóban sem hasonlót keresünk Az Olimposz legyőzése trilógiához. Érdemes inkább a Könyvmolyképző Kiadó Vörös pöttyös borítói közül inspirálódni, hiszen ez a regény is Vörös pöttyös címke alatt jelenik majd meg.

– Nincs megkötés, hogy egy pályázó hány borítóval pályázhat.

– A Vörös pöttyös logót innen tölthetitek le.

– A tervezéshez jogtiszta képeket használjatok, stockfotó oldalakról (https://www.dreamstime.com/ v. https://hu.123rf.com/), amiket a kiadó meg tud vásárolni, vagy persze használhatjátok a saját fotóitokat, képeiteket, rajzaitokat.

– A borítóterveket a facebook oldalamra küldjétek, én pedig mappába rendezem őket, amit mindig frissíteni fogok az új tervekkel.

Határidő: 2018. 07. 15. (éjfél)

Eredményhirdetés az ezt követő napokban.

Mi lesz utána?

A határidő lejártával kiválasztom a szerintem legjobban sikerült borítókat, majd megnevezek egy győztest is. A győztes a munkájáért cserébe egy dedikált példányt kap a regényből. A kiválasztott terveket továbbítom a kiadó felé, és a végleges borítóról majd a kiadóvezető dönt. A végső döntés minden esetben az övé.

Nincs más hátra, minthogy sok sikert és jó munkát kívánjak mindenkinek, készítsetek nagyon sok borítótervet és nehezítsétek meg a dolgom a döntésnél! :)
És persze, ha tetszik nektek valamelyik borítóterv, jelezzétek, lájkkal, hozzászólással, hadd tudjam meg, ti milyen irányba mozdulnátok. Ha pedig kérdésetek van a pályázattal kapcsolatban, kérdezzetek bátran, itt, a facebook bejegyzés alatt, vagy akár az oldalamra küldött üzenetben. 

2 megjegyzés:

  1. Érdeklődöm, hogy
    - milyen méretű és DPI-jű képet vártok
    - a két említett stock photo oldalon kívül lehet-e mást használni, esetleg vízjelest, amit majd a kiadó megvásárol vízjel néélküli változatban
    - a regény kapcsolódik-e az előzőekhez
    - a borítónak kapcsolódnia kell-e az előzőekhez
    - bele lehet-e olvasni a szövegbe, hogy a hangulatát átérezzük

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A regény semmilyen módon nem kapcsolódik az előző három regényemhez, és a borítónak sem ezt a vonalat kell követnie. Sokkal inkább lehet inspirálódni a Könyvmolyképző Kiadó Vörös pöttyös címke alatt megjelent könyveinek borítóiból, mert ez a regény is Vörös pöttyös lesz.
      Igen, csak az említett két oldalt lehet használni a tervezéshez, illetve nagyon jó minőségű saját képeket.
      Amennyiben valaki a stock fotó oldalakról válogat, nem fontos, hogy milyen DPI-jű terveket küld, mert amennyiben ő lesz a győztes, a kiadó megvásárolja a borító alapjául szolgáló vízjel nélküli fotót, méghozzá a megfelelő felbontásban.
      Sajnos, mivel most zajlik a szerkesztés, még nem tudok részletet mutatni a regényből.

      Törlés