2017. december 4., hétfő

Színesítsd meg az iskolád életét!


Unod a kötelezőkkel és tankönyvekkel megpakolt polcokat? Szeretnél mást is olvasni? Eddig csak irodalomkönyvek fotóin láttál írót, de szívesen találkoznál eggyel? Megkérdeznéd, hogy milyen ma Magyarországon írónak lenni? Megkérdeznéd, hogyan lesz egy ötletből történet? Kíváncsi vagy, honnan lesz maga az ötlet?
Akkor pörgesd fel az iskolád könyvtári életét, és nyerd meg neki Az Olimposz legyőzése trilógia mindhárom kötetét, A jövő harcosait, A feledés folyóját, és a napokban megjelenő A háború lelke című regényt! Az osztályodnak pedig nyerj egy rendhagyó irodalomórát, ahol minden kérdést feltehetsz az írásról és a könyvkiadásról a regénysorozat szerzőjének, Bessenyei Gábornak.
Vagyis nekem.
Na, mi lesz? Színesítünk? :)

De mi is ez az egész játék?

Mostanában többször belefutottam olyan írásokba, cikkekbe, amikben a kötelező olvasmányok helyzetéről vitatkoztak: kellenek-e egyáltalán, kell-e frissíteni a listát, ha behozzuk a modern regényeket, mi lesz a régi klasszikusokkal, szabad-e, hogy az ifjúsági szórakoztató irodalom kötelező, vagy ajánlott irodalommá váljon stb.

Én nem tartozom azok közé, akik kukáznák az eddigi kötelező listát, de úgy gondolom, ha tényleg az olvasást akarjuk megszerettetni, akkor a fiatal olvasóknak igenis szórakozniuk kell olvasás közben. Ehhez szeretnék hozzátenni egy kicsit azzal, hogy eljuttatom a saját regényeimet, Az Olimposz legyőzése trilógiát néhány iskola könyvtárába, abban reménykedve, hogy ott, ezek a kortárs kalandregények jó pár olvasni vágyó fiatalhoz eljuthatnak, és ők igazi, szórakoztató olvasmányélménnyel gazdagodhatnak.



De miért gondolom úgy, hogy az én regényeim iskolai könyvtárakba valók?

Az Olimposz legyőzése trilógia egy görög mitológiára épülő, időutazós, múltban nyomozós urban fantasy és kalandregénysorozat, a főszerepben magyar fiatalokkal. A történetben a főszereplők ókori görög mítoszok megismerésével nyomoznak és jutnak előre. A sorozatom védjegye, amit mindig büszkén emlegetek, hogy ezeket a mítoszokat nagyon hitelesen dolgoztam fel és építettem a regényekbe. Amikor rendezvényeken a könyveimről beszélek, általában kiemelem, hogy azok, akik a történeteimet olvassák, a görög mitológia témakörében simán ötösre felelhetnének magyar vagy történelem órán. Gondoltam, nézzük meg, tényleg így van-e, küldjük iskolákba Az Olimposz legyőzését. Szentül hiszem, hogy ebben a trilógiában minden megvan ahhoz, hogy szórakoztatva juttassa információhoz az olvasóit. Pont ennek ne lenne helye egy iskolai könyvtárban?

Egy másik, de a kezdeményezéshez kapcsolódó dolog, hogy pár hónappal ezelőtt összefutottam az egyik volt osztálytársammal, akiből magyar tanár lett, és megkérdezte tőlem, elmennék-e az egyik osztályához beszélgetni, hogy a tanítványai lássák, írók nemcsak rég meghalt, a tankönyvek képeiről visszanéző szakállás férfiak lehetnek (habár kis szakállam nekem is van). Szerette volna megmutatni a diákjainak, hogy az irodalom nagyon is élő dolog. Ebből a beszélgetésből egyelőre nem lett semmi, de engem elgondolkodtatott, és jó ötletnek tűnt találkozni és közel kerülni a célközönségemhez, megmutatni mi van egy regény mögött, és hogy születnek a történetek. Többek között innen jött a rendhagyó irodalomóra ötlete.

Miért jó ez nekem?

Nem akarok álságosnak tűnni, nyilván célom, hogy ez a lehetőség sok emberhez elérjen, így az én és a könyvsorozatom híre is terjedjen. De miért lenne ez baj? Ha hiszek abban, hogy jó és hasznos, amit csinálok, hogy szórakoztatva tudok információkat átadni fiataloknak, akkor miért ne akarnék sok emberhez eljutni? És örülnék, ha ebben Te is segítenél nekem.

Miért jó ez neked?

Ha a te hozzászólásod, vagyis iskolád nyer, akkor a későbbiekben nyilván hozzáférhetsz a könyvekhez, esetleg találkozhatsz velem. Ha nem, esetleg már nem is diák vagy, és igazából nem is érint a játék, akkor is tehetsz azért, hogy egyes iskolákba és ezáltal nagyon sok diákhoz minőségi szórakoztató irodalom jusson, és segíthetsz abban, hogy a személyes találkozásnak köszönhetően a diákoknak legyen élő kapcsolata az olvasással és az irodalommal.

Mindent a játékról


Na jó, de most már játsszunk!

A játék az írói Facebook oldalamon fut, és ahhoz, hogy valaki megnyerhesse a könyvtárának Az Olimposz legyőzése trilógiát, illetve az osztályának a rendhagyó irodalomórát, a következőket kell tennie:

1. Kedvelni a játék Facebook bejegyzését.

2. Megírni hozzászólásban az iskolája nevét, a települést, ahol található, illetve az osztályt, ahová jár.

A könyveket a győztes iskolák könyvtárai kapják, a rendhagyó irodalomórákat pedig a győztes hozzászólásokban szereplő osztályoknak tartom meg. Mivel az utóbbiról egyeztetni kell az adott iskolával is, így a rendhagyó irodalomórák csak akkor valósulnak meg, ha az iskola részéről igény mutatkozik rá. Mivel az egyeztetéseket csak januárban, jóval a játék lezárása után kezdem meg, az irodalomóra esetleges visszautasítása esetén sincs lehetőség új sorsolásra.

A játékban nemcsak iskolai, hanem hagyományos könyvtárak is részt vehetnek. Ebben az esetben, amennyiben a könyvtár igényli, a rendhagyó irodalomóra helyett lehetőség van író-olvasó találkozó megrendezésére.

A sorsolásban azok a hozzászólók vehetnek részt, akik kedvelték a bejegyzést is. Minden hozzászóló csak egyszer szerepel a sorsolásban, viszont egy-egy iskola más-más hozzászólók által többször is szerepelhet. Minél több különböző hozzászóló említi ugyanazt az iskolát, az adott iskola annál nagyobb eséllyel indul a sorsoláson. Ha egy iskolát a különböző hozzászólók miatt másodszor is kisorsolok, akkor az első sorsolás számít érvényesnek, és a sorsolást megismétlem.

A sorsolások száma a játék Facebook bejegyzésének megosztásaitól függ. Minden ötszázadik megosztás újabb sorsolást jelent, egészen a kétezer-ötszáz megosztásig. Vagyis maximum öt könyvcsomagot és rendhagyó irodalomórát sorsolok ki. A sorsolások egyszerre történnek, és nem minden elért ötszázadik megosztás után.

A megosztás nem feltétele a játéknak, a játékban részt vevőket nem érheti hátrány sorsolásnál, ha nem osztotta meg a bejegyzést.

A megosztások száma nyilván növeli a győzelmi esélyeket, hiszen a több megosztás több sorsolást jelent, ezért mindenkit biztatok, hogy ossza meg a bejegyzést, és szóljon másoknak is, diákoknak, szülőknek, tanároknak, könyvtárosoknak, hogy ők is értesülhessenek a lehetőségről.

És hogy ne csak az iskolák és az osztályok járjanak jól, a hozzászólók között kisorsolok 10 darab dedikált Az Olimposz legyőzése könyvjelzőcsomagot, ami tartalmazza a trilógia mindhárom részéhez készült könyvjelzőket. Ez a sorsolás teljesen elkülönül a könyvcsomagok sorsolástól, itt már a hozzászólókat díjazom, nem pedig a nevezett iskolákat vagy osztályokat.

A háború lelke könyvjelzők még nem készültek el,
de mire szükség lesz rájuk, meglesznek. :)

A játéknak nincs nevezési korhatára, de Az Olimposz legyőzése trilógiát a kiadó 12 éves kortól ajánlja, ezt érdemes figyelembe venni.

A játék 2018. január 1-ig tart. A rendhagyó irodalomórákat az iskolákkal történt egyeztetés után tartom meg, terveim szerint valamikor a 2017-2018-as tanév második félévében. A könyvcsomagokat ezekkel az alkalmakkor juttatom el a győztes iskoláknak. Amennyiben a győztes iskola nem él a rendhagyó irodalomóra lehetőségével, a könyveket postázom.

A könyvjelzőket 2018. januárjában postázom.

A játékba magyarországi iskolák és könyvtárak nevezhetők.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése